
از برخی ایات قران می توان استفاده کرد که جنیان مانند انسان ازدواج و زاد و ولد دارند. در آیات قرآن، در وصف حوریان بهشتی آمده است: لم یطمثهن انس قبلهم ولاجان؛ حوریان بهشتی را که قبلاً نه آدمی و نه جن دست زده است.(۱)
این آیه دلالت دارد جن هم آمیزش دارد و تکثیر نوع آن به وسیله مقاربت نر و ماده صورت میگیرد.
در آیه ای دیگر برای شیطان فرزند و ذریه عنوان شده است:
.. أفتخذونه و ذریته أولیاء مِن دونی؛ آیا او (ابلیس) و فرزندانش را به جای من (خدا) دوستان خود انتخاب میکنید، در حالی که دشمن شماهستند؟!.(۲)
امکان دارد مقصود از ذریه و فرزندان شیطان، پیروان و یاران او و کسانی که از وی پیروی میکنند باشد.
مردی به شعبی که از علمای مشهور زمانش بود گفت: سؤالی دارم که میخواهم برایم حل کنید، گفت: چه میگویی؟ گفت: شیطان زن دارد؟ شعبی یادش به آیه هو و ذریته که برای شیطان اولاد اثبات میکند افتاد و گفت: بچه دارد و چه بسا ازدواج کرده و زن هم داشته باشد. گفت: اسم زنش چیست؟ جواب داد: در مجلس عقدش نبودم که اسم زنش را بدانم. تو مواظب باش از راهی که شیطان میخواهد بر تو تسلّط پیدا کند، آن راه را ببندی.(۳)
در قرآن کریم تصریح شده است که اجنّه مانند ملائکه مجرد و روحانی نیستند، بلکه مانند انسان و حیوان، جسمیّت و نیز جنسیّت دارند. چنان چه میفرماید:
«و َأَنَّهُ کَانَ رِجَالٌ مِّنَ الْإِنسِ یَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِّنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقًا» (الجنّ، ۶)
ترجمه: و مردانى از آدمیان به مردانى از جن پناه مىبردند و بر سرکشى آنها مىافزودند.
بدیهی است که وقتی جنسیّت مذکر و مؤنث یا نری و مادگی باشد، قوای شهوت جنسی که ازدواج و زاد و ولد را ایجاب میکند نیز وجود دارد. چنان چه در قرآن کریم مؤمن را به تزویج حوریانی بشارت و وعده میدهد که هیچ انس و جنّی آنها را لمس نکردهاند:
«فیهِنَّ قَاصِرَاتُ الطَّرْفِ لَمْ یَطْمِثْهُنَّ إِنسٌ قَبْلَهُمْ وَلَا جَانٌّ» (الرحمن، ۵۶)
ترجمه: در آن [باغها دلبرانى] فروهشتهنگاهند که دست هیچ انس و جنى پیش از ایشان به آنها نرسیده است.
از این رو در قرآن کریم تصریح شده است که جنیّان و از جمله ابلیس و سایر اجنّهی شیطان نیز «ذریه و نسل» دارند و به انسان میفرماید که به جای خدا از ابلیس و ذریهی او تبعیت نکنید. (کهف،۵۰ )
پی نوشتها:
۱. الرّحمن (۵۵) آیه ۵۶.
۲. کهف (۱۸) آیه ۵۰.
۳. علیرضا رجالی تهرانی، جن و شیطان، ص ۵۷.